Omgeving

Houdt u van watersport? De strandjes aan het IJsselmeer zijn klein, maar het water is ondiep en zeer geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Zonder file naar het strand, en er zijn nog strandpaviljoens ook. Bij Stavoren en het strandje van Mirns wordt druk gesurft, zowel door liefhebbers van windsurfen als kitesurfen. U kunt een sloep huren en over de Friese meren gaan varen. Of ga eens met de kano over een van de met riet omringde vaartjes van Molkwerum naar Stavoren of Hindeloopen. Vanaf de Galamadammen zijn er in de zomerperiode rondvaarten over de Friese meren.Hemelum heeft een jachthaven, waar passanten welkom zijn.

Voor fietsers en wandelaars is het gebied een eldorado. Langs het water, door de bossen, u heeft het voor het kiezen. Plattegronden, fiets- en wandelroutes zijn beschikbaar. In de garage van b&b 7de Hemel staan een paar leenfietsen – gratis – voor u klaar. Links en rechts van Hemelum liggen gastvrije, pittoreske plaatsjes, waar altijd wel wat te doen is. Oudemirdum heeft behalve veel bos ook nog een ouderwetse speeltuin en een ijsboerderij. In Workum ligt een museum dat is gewijd aan Jopie Huisman, de voddenhandelaar die zich ontwikkelde tot een beroemd kunstenaar. En bent u al eens in een vogelhut geweest? Bij de Mokkebank, een internationaal befaamd vogelgebied, en natuurgebied Het Zwin kunt u vogels bespieden zonder dat ze u in de gaten hebben.

Is het slecht weer dan hoeft u zich niet te vervelen. In Wiuwert, boven Sneek, bevinden zich vier mummies in een kerkje. In Bolsward ligt distilleerderij Us Heit waar ’t Frysk Hinder whisky wordt gestookt (www.usheitdistillery.nl) Het Woudagemaal in Lemmer (www.woudagemaal.nl) is een hoogtepunt van technisch vernuft, dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Mocht het vriezen, dan kunt u in de winter terecht op talloze natuurschaatsbanen. Bij echt strenge vorst hoopt heel Friesland op een nieuwe editie van de Elfstedentocht. De route voert over de Morra, langs Hemelum dus, naar Stavoren. Bent u een echte schaatsfanaat, dan mag u het schaatsmuseum in Hindeloopen niet missen. In de zomer is Friesland in de ban van het skûtsjesilen, een zeilwedstrijd met oude schepen.

Vissen, golfen, een tochtje maken langs de vele galeries of gewoon lekker op een terrasje aan het water zitten, het kan allemaal vlak in de buurt. Wie iets verder wil gaan, kan met de boot van Stavoren naar Enkhuizen. Of een dagje naar Leeuwarden, Sneek of Franeker, met hun prachtige musea en historische gebouwen.